perjantai 11. helmikuuta 2011

Havaintoja Tumpun liikkumisestaPari melko huonolaatuista kuvaa loggerin tallentamista Tumpun kahdesta eri lenkistä. Ensimmäinen on marraskuun lopulta ja toinen tältä viikolta. Vaikka kuvat ovat huonolaatuisia ja epätarkkoja, tulee niistä olennainen esille.

Käyrän piikit kuvaavat koiran nopeutta. Toisin sanoen mitä korkeammalle piikki nousee, se nopeammin koira liikuu. Olen leikannut kuviin vain osan lenkkiä. Huomioni kiinnittyi siihen miten lenkin edetessä Tumpun maksiminopeus muuttuu. Marraskuussa ei merkittävää muutosta tapahtunut. Pientä nopeuksien laskua on siinäkin havaittavissa, mutta nopeuspiikit nousevat koko vapaana juoksemisen ajan samoihin lukemiin noin 18km/h.

Viikolla tekemämme lenkki poikkeaa yleiskuvaltaan selvästi. Ensinnäkin Tumpun nopeudet eivät nouse samalle tasolle (vain hieman yli 14 km/h), joka johtuu osittain lumisemmista olosuhteista. Merkittävämpi havainto on nopeuden selvä laskusuunta koko vapaana juoksemisen ajan. Korkeat piikit käyrän lopussa ovat nopeuksia, joihin Tumppu pääsi heittäessäni sille keppiä. Muuten koirat juoksivat vapaana omaehtoisesti.

Gps-tallennin on näissä oivallinen apuväline. Harjaantunutkaan ihmissilmä tuskin kykenee tekemään samaa havaintoa, minkä logger paljasti tämän viikkoisesta lenkistämme. Selittäviä tekijöitä voisi hakea tietenkin lenkin pituudesta. Kun marraskuun käyrä on napattu ajallisesti 10min- 40min - siis lenkin kesto, on tämän viikkoinen 40min - 1.10h. Oletettavaa voisi olla siten väsymisen vaikutus.

Syy on kuitenkin todennäköisesti muualla. Tiitu on ottanut tavakseen vaania ja käydä takaa-ajoleikissä melko kovin ottein Tumpun kimppuun. Kyse Tiitun mielestä hauskasta leikistä, jossa se massallaan jyrää täydessä vauhdissa Tumpun yli. Tämän takia koirien aiemmin sopuisa ja vauhdikas juokseminen on muuttunut. Nyt Tumppu pääse hyvin harvoin ajamaan Tiitua takaa. Tumpun ollessa takaa-ajettavana se lopettaa jossain vaiheessa juoksemisen ja väistää, ettei joudu Tiitun yliajamaksi. Näin Tumpun maksiminopeudet jäävät kovin mataliksi. Puutuin tuohon jo melko kovalla kädellä. Vaikka leikin luonteen muuttumisen huomasikin, oli silmillä tuota nopeuden muutosta vaikea havaita.

Syksyllä olimme pitkällä reilun 1,5 tunnin juoksulenkillä koirat valjaissa. Päästin koirat vapaaksi juoksemaan lammen jäälle lenkin puolivälissä. Tumppu kehitti jäällä 32km/h nopeuden ajaessaan Tiitua takaa. Pitää seurata, johtuuko tuo nopeuden lasku tosiaankin tuosta käytöksen muutoksesta vai kenties jostain muusta. Mikäli nopeudet jatkossakin jäävät noin alas, on pakko hieman huolestua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti