maanantai 17. tammikuuta 2011

Väsyttää

Nyt olen päässyt treenaamisessa siihen pisteeseen, että väsyttää. Siis onhan sitä unettanut ja väsy ollut, mutta tämä on erilaista. Oikeastaan on todella pitkä aika siitä, kun edellisen kerran olen tuntenut kehossani ja elimistössäni näitä tuntemuksia. Ensin alkuun oli jopa hivenen vaikea tunnistaa tätä olotilaa.

Pohdiskelin syitä ja tutkin päiväkirjastani selittäviä tekijöitä. Mitään merkittävää liikunnan määrän eikä tehojenkaan lisäystä ei ole tapahtunt nopealla aikavälillä. Enemmän säännöllinen liikkumiseni alkoi tuossa loka-marraskuussa. Tai no oikeastaan umpilisäkkeen poistosta toivuttuani syksyllä tuli liikkumisesta vähitellen säännöllisempää.

Muutamia selittäviä tekijöitä olin löytävinäni. Olen seurannut päiväkirjanomaisesti liikkumista sykemittarin kautta. Tallennan kaikki treenit mittarin kautta päiväkirjaan. Tai siis melkein kaikki. Tässä onkin pieni kuoppa. En nimittäin jaksa joka kerta ulos lähtiessäni virittää sykemittarin lähetintä rintaan. Viime päivinä oikestaan viikkoina on tullut tehtyä esim. lumitöitä päivittäin. Töissä on tullut liikunnanopetuksen ohessa liikuttua samalla itsekin. Nämä ovat kaikki pois päiväkirjamerkinnöistä. Joitain kertoja olen myös jättänyt mittarin pois lähtiessäni koirien kanssa ulkoilemaan.

Olin eilen illalla ja nytkin hyvin väsyneen oloinen. Eilisestä tulikin ahaa-elämys. Kävin ensin aamusella koirien kanssa reilun puolen tunnin kävelylenkin, jota en kirjannut ylös. Heti perään kävin hiihtämässä vajaa puolitoista tuntia, vapaalla aika huonossa kelissä, jonka tallensin päiväkirjaa. Samantien kun pääsin hiihtämästä kotiin jatkoin matkaa koirien kanssa maastoon tunniksi.Illalla vähän lumitöitä ja vielä lenkki koirien kanssa, joita en niitäkään tallentanut. Tänään töistä päästyäni tunnin lenkki koirien kanssa ja puolen toista tunnin rastittavat lumityöt. Nyt sitten väsyttää.

Hiihto- ja juoksulenkkien päälle tulee enemmän tai vähemmän muuta kuormitusta. Hiihtolenkki jatkuu lenkkinä koirien kanssa. Näistä kertyy vähitellen kuormitusta, joka kasaantuu. Periaatteessahan liikkuminen ja treenaaminen pitääkin väsyttää. Se on vain tunnistettava ja osattava sitten levätä. Ongelma tässä nyt on vain se, että pitäisi hiihtää. Ja kun koirien kanssa ei pääse ladulle, tulee pakostakin sitten tuplatreenit. Ehkä on jätettävä hiihtotreenit nyt vähemmälle.

Arvelin myös luisteluhiihdon väsyttävän. Lihaskuntoni ei ole sillä tasolla, että se kestäisi luisteluhiihdon kuormaa. Pitäisi varmaankin hiihtää enemmän perinteisellä. Ja sitten tietenkin olisi otettava itseä niskasta kiinni ja tehtävä lihaskuntoharjoitteita. Myös huoltavat harjoitteet kuten venyttely saattaisivat auttaa.

Kaikesta huolimatta ajattelin ilmoittautua 29.1 ja 5.2. hiihtosuunnistuksiin tavoitteiden mukaan. Katsotaan nyt miten käy. Liiallisen väsymisen seurauksena on yleensä sairastuminen. Toivotaan, että selviän ilman sitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti