Usein tulee pohtineeksi, mitkä välineet ja varusteet ovat urheilemisessa tarpeellisia. Tarve omistaa ja halu omistaa jotain on hieman eri asioita. Kirjoitelenpa nyt jotain niistä välineistä, joita me olemme urheillessa todenneet tarpeellisiksi. Määritelläänpä tuota tarpeellisuutta vielä hieman tarkemmin. Olkoon se lyhyesti näin = välineistä ja varusteista on ollut todistetusti hyötyä urheillessa tai se on motivoinut toimimaan oikeaan suuntaan.
Päiväkirja
Tämä on varusteista tärkein, vaikkei sitä käytetäkään itse suorituksen aikana. Päiväkirja antaa kaikelle tekemiselle pohjan ja perspektiivin. Usein se mahdollistaa suunnitelmallisen tekemisen ja samalla auttaa kohti asetettua tavoitetta. Itse olen kokeillut monenlaisia päiväkirjoja eri formaateissa. Tarjolla on eri lajien paperiversioita ja netissä sähköisessä muodossa olevia. Juuri nyt, kun koirien tavoitteellinen treenaaminen on jäänyt vähemmälle pidän omasta liikkumisestani kirjaa Polar-sykemittarin mukana tulleella Polar Pro Trainer ohjelmalla. Se on laiskalle helppokäyttöinen ja lahjomaton. Sykemittariin tallentunut harjoitus voidaan purkaa päiväkirjaan ja siten sekä käytetty aika, että tehot kirjautuvat totuudenmukaisina ylös. Todella kätevä. Koirille on tullut markkinoille Sallan Maaritin toteuttamana CanisTempus treenipäiväkirja. Kannattaa tutustua.
Sykemittari
Vähäkin tavoitteellisemmin liikkuvan ei kannata olla mittaria hankkimatta. Sanoisin vielä, ettei kannata säästää ostamalla se halvin, vaan pienellä panostuksella saat mittarin, jonka ominaisuuksista on pitkässä juoksussa hyötyä. Minulla on Polar RS400 ja olen ollut tyytyväinen.
GPS-tallennin
Hankin syksyllä myLogger-tallentimen. Sen mitä sitä olen ehtinyt käyttää, on kokemukset olleet hyviä. Sekunnin välein kulkemasi reitin tallentava laite antaa mielenkiintoista tietoa. Se mittaa kulkemasi matkan ja nopeuden. Etenkin koirien kanssa liikuttaessa hyödyllinen kapine, sillä koirien silmämääräinen liikunnan tarkastelu voi heittää pahastikin. Loggeria tulen käyttämään suunnistuskisojen reittien tallentamiseen, mikä luo ihan uutta mielenkiintoista näkökulmaa jo muutenkin mielenkiintoiseen harrastukseen.
Valjaat, vetonaru ja vyö
Koiraurheilijan ehdottomat välineet. Valjaissa työskentelemään opetettu koira on liikkuvalle ihmiselle kultakimpale. Pystyt juoksemaan ja hiihtämään kädet vapaana. Työskentelemään oppinut koira myös osaa mennä ilman jatkuvaa nuuskuttelua pitkiäkin matkoja. Me olemme tehneet kaikenlaisia lenkkejä vetotreenien tapaan. Koirat osaavatkin käyttäytyä hienosti valjaissa. Kunnon vyöhön kannattaa satsata. Meillä on käytössä ManMatin vyö ja vetonarut, jotka ovat toimineet moitteetta.
Jalkineet
Usein unohdamme liikkuessamme, kuinka paljon koko homma on jalkojen terveydesta kiinni. Itse olen vannoutunut vaelluskenkien käyttäjä. Kunnon kenkä kestää ja on pitkän päälle kannattava sijoitus. Teen lähes kaikki maastolenkit niin kesäisin kuin talvisinkin Salomonin vaelluskengässä (hintaluokka 150-220e). Kesän juoksulenkeille hankin viime syksynä Salomonin maastojuoksukengän, joka sekin oli tiejuoksuun tarkoitettujen lenkkareiden jälkeen mainio ostos. Talvikeleillä Icebugin nastakenkä on ehdoton valinta. Koirien kanssa liikuttaessa on pito sekä mukavuus, että turvallisuus asia. Nastakenkä luo askeleeseen rentoutta ja siten vähentää rasitusta.
Aluskerrasto
Aina kun hikoilet, huomaat miten tärkeä on lähinnä ihoa olevan vaatteen toimivuus. Nykyajan tekniset materiaalit ovat ihanteellisia. Näissäkään ei kannata säästää. Muistutan tässä samalla myös siitä, että lopetettuasi liikkumisen vaihda kuiva paita ja kuivat sukat heti, kun se on mahdollista.
Edellä mainituista voi lähteä liikkeelle. Täydennetään jatkossa, kun tulee mieleen.
EDIT: Tänä aamuna aamulenkillä hoksasin, että unohdin listasta yhden tärkeän varusteen.
Otsalamppu
Suomessa on vuodesta melkoinen osa sellaista aikaa, jolloin normi päivätöissä käyvän liikkuminen töiden jälkeen tapahtuu pimeässä tai keinovalossa. Meidän asuinpiirissä katuvalotettuja reittejä on sen verran vähän, että niihin kyllästyy nopeasti. Otsalamppu on tähän ongelmaan oivallinen ratkaisu. Viime vuosina lamppujen kehitys on led-valojen ansiosta ollut todella huimaa. Nykyisten lamppujen koko ja hinta alkaa olla kohdallaan, eikä valotehostakaan tarvitse tinkiä. Paristot kestävät yllättävän hyvin ja lamput ovat miellyttäviä käyttää. Ihmisille, jotka haluavat poiketa pimeälläkin metsäteille, - poluille tai metsään, on otsalamppu ehdoton hankinta. Esimerkiksi tämä Otus on halpa ja valoteholtaankin ihan kelpo peli.
Mä hankin kanssa nyt meille tuon manmatin vyön ja Hetalle uudet valjaat vullista ja täytyy sanoa, että verrattuna siihen edelliseen vyöversioon, niin tuo oli loistava: selkään ei ottanut ja tunsin suorastaan lentäväni :)
VastaaPoista